Share

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ηλίας Σταμπολιάδης - Η Αχίλλειος πτέρνα του πολιτικού μας συστήματος

Οι ευθύνες του καθενός μας

Η Αχίλλειος πτέρνα του σημερινού διεφθαρμένου πολιτικού μας συστήματος είναι η Προεδρεία της Δημοκρατίας. Από τη μία πλευρά, πρέπει να λειτουργεί ως ο σύνδεσμος συνοχής και ελέγχου του πολιτικού συστήματος από την άλλη όμως, δεν έχει την ισχύ να προστατεύσει το Σύνταγμα και τα ιδανικά που με βάση αυτό είναι ταγμένη να υπερασπίζεται.
Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι μόνο εκλέγεται από το ίδιο το πολιτικό σύστημα, το οποίο είναι εντεταλμένος να ελέγχει με βάση το Σύνταγμα, αλλά προέρχεται από αυτό όντας βαθειά επηρεασμένος από τη νοοτροπία της κομματικής εξάρτησης και ανοχής. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι το κομματικό σύστημα με τις συνεχείς αναθεωρήσεις έχει υποβαθμίσει τις εξουσίες που παρέχονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον έλεγχο λειτουργίας του κομματικού πολιτικού συστήματος, που σιγά-σιγά έχει μεταπέσει σε κομματική δικτατορία.
Σήμερα στην Ελλάδα εξελίσσεται μία άνευ προηγουμένου προδοσία όχι μόνο στα οικονομικά θέματα, αλλά ακόμη στην εφαρμογή της Δημοκρατίας, στην εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας αλλά κυρίως στη διατήρηση της πολιτιστικής, ιστορικής ακόμη και γλωσσικής παράδοσης του έθνους αφαιρώντας του τη δυνατότητα αντίστασης στα επερχόμενα δεινά.
Υπό το βάρος των ανωτέρω κινδύνων που διατρέχει το έθνος,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σαν ουσιαστικός φορέας προστασίας και όχι σαν νομικώς αδύνατος υπεύθυνος της απειλούμενης εθνικής ανεξαρτησίας, της καταρρακωμένης εθνικής υπερηφάνειας, της διεφθαρμένης δικαιοσύνης, της απειλουμένης ευμάρειας, της ανέλπιδος ανάπτυξης, του παρακμάζοντος πολιτισμού του και της διαφαινόμενης  απειλής ακόμη και της βιολογικής του συνέχειας μέσα σε ένα κόσμο εκμετάλλευσης και  αφανισμού των αδυνάτων εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει, παρά τις όποιες νομικές αδυναμίες  του καταρρακωμένου συντάγματος, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντισταθεί στην εξελισσόμενη εθνική προδοσία με διάγγελμα στον Ελληνικό λαό ακόμη και με την παραίτηση του εάν χρειασθεί.
Μία τέτοια ενέργεια του θα αναγκάσει το διεφθαρμένο σύστημα της κομματικής δικτατορίας να καταρρεύσει υπέρ μίας Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης επιφορτισμένης με την αναδόμηση του Συντάγματος, την ανεξαρτητοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον κομματικό μηχανισμό και τον καθορισμό των αρχών για ένα πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα που, να ελαχιστοποιεί τις εξαρτήσεις, να δίνει ίσες ευκαιρίες, να εξασφαλίζει ουσιαστική ελευθερία, να καλλιεργεί την αναζήτηση της αλήθειας, να συμβάλει στην εθνική συνοχή ενάντια στον ατομοκεντρισμό και να εξασφαλίζει την βιολογική, ιστορική και πολιτιστική ιδιαιτερότητα του έθνους σε ένα κόσμο εξελισσόμενης παραφροσύνης.
Η Ελλάδα ευρίσκεται υπό άμεσο κίνδυνο και κάποιος πρέπει  να την προστατεύσει. Εάν οι θεσμοθετημένες  Αρχές  δεν είναι σε θέση να το πράξουν τότε η ευθύνη μεταπίπτει άμεσα στον ίδιο το λαό, σε εμένα, σε εσένα, σε όλους μας. Το επιτάσσει το ίδιο το Σύνταγμα.

Ηλίας Σταμπολιάδης   
Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης                                                                              elistach@mred.tuc.gr