Share

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Σταμπολιάδης Ηλίας - Το όχημα της αυτοκτονίας

Το όχημα της αυτοκτονίας

Εμείς δεν παράγουμε αυτοκίνητα και απλά ένας ελάχιστος αριθμός συμπολιτών μας απασχολείται με την εμπορία τους έναντι κάποιας αμοιβής η οποία είναι σχετικά μικρή σε σχέση με την αξία του αυτοκινήτου. Προφανώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων μεταναστεύει στο εξωτερικό τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε κρίση, το χρέος είναι τεράστιο, το εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών είναι αρνητικό, η παραγωγικότητα πολύ χαμηλή, η ανεργία έχει φθάσει στα ύψη και οι μισθοί έχουν ελαττωθεί. Αυτή ακριβώς τη δύσκολη κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η εξαγγελθείσα απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων για την αγορά καινούργιων προς τελικό όφελος των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών και των τραπεζών που θα χορηγήσουν τα δάνεια για την αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων.



Το μέτρο αυτό έρχεται ακόμη να αυξήσει την ανεργία στα συνεργεία αυτοκινήτων που απασχολούν δικούς μας εργαζομένους, πολύ περισσότερους από ότι απασχολεί η εμπορεία καινούργιων αυτοκινήτων. Επιπλέον εάν υπάρχουν αποταμιεύσεις αυτές θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό ενώ θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα για να διατεθούν σε αναπτυξιακές επενδύσεις ή ακόμη και σε οικοδομές που δίνουν εργασία σε ντόπια εργατικά χέρια.


Είναι προφανές ότι γίνεται μία συγκροτημένη προσπάθεια κατά της πραγματικής οικονομίας της χώρας, που την οδηγεί ακόμη πιο βαθειά στην υποτέλεια και τον εξαφανισμό υπέρ μιας μεθοδικά επιβαλλομένης παγκόσμιας διακυβέρνησης εξαρτημένων και αδύναμων κρατών. Δυστυχώς ο λαός έχει εκμαυλιστεί από την συνεχή προπαγάνδα της ηδονιστικής συμπεριφοράς για κατανάλωση προϊόντων που δεν παράγει ο ίδιος και λίγο πριν την επερχόμενη καταστροφή έχει την ψευδαίσθηση της ευδαιμονίας.


Η διεφθαρμένη κομματική ηγεσία δεν αντιδρά στο μέτρο αυτό. Η ΝΔ, ούσα συνένοχος της  νεοταξικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, είχε και η ίδια εφαρμόσει το ίδιο μέτρο πριν τις εκλογές του 2009 ενώ τα κόμματα της αριστεράς  παγιδευμένα στο δόγμα των αδιάκριτων παροχών δεν τολμούν να μιλήσουν παρά το γεγονός ότι το μέτρο ευνοεί εξόφθαλμα τη μετανάστευση του χρήματος προς τα κέντρα του κεφαλαίου, το οποίο υποτίθεται ότι μάχονται. Τελικά το μέτρο της απόσυρσης είναι ένα από τα πολλά οχήματα που μας οδηγούν στην αυτοκτονία. Αλλοίμονο στην Ελλάδα, αλλοίμονο στους Έλληνες.



Ηλίας Σταμπολιάδης
Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης