Share

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Η Παραχάραξη της Λαϊκής Ετυμηγορίας

Του Η. Σταμπολιάδη

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, με τη διακαναλική του συνέντευξη λίγες  ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές αλλά κυρίως αυτές της εκλογής περιφερειαρχών, ενός ετερόκλητου και αμφισβητούμενου θεσμού, τους έδωσε καθαρά κομματικό χαρακτήρα και πολιτικοποίησε ένα θεσμό που ναι μεν πάντοτε ήταν πολιτικοποιημένος αλλά όχι στο βαθμό και την ένταση που έδωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Ως γνωστό το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει τη δομή που είναι απαραίτητη για την αναπροσαρμογή του και την ανάδειξη νέων μορφών λόγου και κυρίως νέων προτάσεων που είναι απαραίτητες για την  εξέλιξη του και την αυτοπροστασία του από κατεστημένες νοοτροπίες που έχουν καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατίας στη χώρα μας. Μόνο το γεγονός ότι για να βάλει υποψηφιότητα ένας απλός πολίτης έπρεπε να συμμετέχει σε συνδυασμό με αριθμό συνυποψήφιων όσες οι εκλεγόμενες θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου του συν ένα. Επί πλέον δεν καταμετρά τις ψήφους διαμαρτυρίας που αποτελούν άρνηση του ίδιου του πολιτικού συστήματος πέρα από την άρνηση ενός συγκεκριμένου κομματικού συνδυασμού. Μία καταμετρημένη άρνηση του ίδιου του πολιτικού συστήματος είναι δείκτης της αστοχίας του και οδηγός για μία αναδιάρθρωση ή αναδόμηση του.
Εκ των πραγμάτων η έλλειψη άλλου πολιτικά αναγνωρισμένου τρόπου  διαμαρτυρίας ανάγκασε το λαό να επιλέξει την αποχή, το λευκό ή το άκυρο σαν έκφραση απόρριψης του πολιτικού συστήματος και κατά κύριο λόγο της κυβέρνησης που το εκφράζει.  Η συνήθης αποχή αποτελεί στατιστικώς το 15% του εκλεκτορικού σώματος είτε λόγω παραλήψεων στον καταρτισμό του είτε λόγω προσωπικών δυσκολιών ορισμένων ψηφοφόρων. Στις εκλογές αυτές η αποχή έφτασε το 50% του εκλεκτορικού σώματος και αφαιρώντας τη συνήθη αποχή καταλήγουμε ότι το 35% είναι ενσυνείδητη αποχή και προσθέτοντας τα 10% άκυρα και λευκά έχουμε ότι το 45% των πολιτών απέρριψαν το ίδιο το πολιτικό σύστημα πράγμα που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε  εκλεγείς με 50% δεν αντιπροσωπεύει παρά το 50%Χ55% =27.5% της Λαϊκής ετυμηγορίας.
Με την αποχή και τη λευκή του ψήφο ο λαός έκανε σαφή την περιφρόνηση του προς το φαύλο πολιτικό σύστημα , τον κυρίως υπεύθυνο όχι μόνο για την οικονομική αλλά και για την ηθική, πολιτική, εθνική και πολιτιστική παρακμή του τόπου που έχει καταλήξει σε κατοχή της χώρας από τοκογλύφους και σκοτεινούς επιβουλευτές της εθνικής κυριαρχίας της.
Η σημερινή πολιτική καμαρίλα με προεξέχοντες τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ερμήνευσαν αυτό το πενιχρό αποτέλεσμα σαν νίκη του κόμματος τους αντίστοιχα, αποκρύπτοντας ανεύθυνα όχι μόνο την πολιτική τους ήττα αλλά κυρίως τα πραγματικά προβλήματα της χώρας που την οδηγούν σε χρεοκοπία και εθνική μειοδοσία στη σκακιέρα του σύγχρονου αδηφάγου γεωπολιτικού παιχνιδιού.
Τα μέσα μαζικής επιρροής συντάχθηκαν πλήρως με την παραχάραξη της λαϊκής ετυμηγορίας που εκτελεί το υπό κατάρρευση  πολιτικό σύστημα και από τη μεριά τους χειροκροτούν το κόμμα που το καθένα  συντηρεί  για την δική του επιβίωση. Τέτοια παραχάραξη εκλογικών αποτελεσμάτων είχαμε δει μόνο σε φοιτητικές εκλογές, όπου η κάθε παράταξη εορτάζει τη δική της νίκη.
Δυστυχώς ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν άνοιξε το στόμα του ούτε κούνησε το δακτυλάκι του, κρυβόμενος πίσω από τη νομική αλλά όχι ουσιαστική κάλυψη, που του παρέχει το κουτσουρεμένο Σύνταγμα της πρωθυπουργικής δημοκρατίας όπως αλλοιώθηκε από τα λαμόγια της μεταπολίτευσης. Όμως το Σύνταγμα με την τελευταία του παράγραφο παραχωρεί την ουσιαστική του φύλαξη στον πατριωτισμό των Ελλήνων.
 Ήλθε  πλέον η ώρα που ο λαός καλείται να προστατεύσει μόνος του το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία και να αναλάβει τη σωτηρία της χώρας από την καθοδηγούμενη οικονομική παρακμή και τον συνεπαγόμενο εθνομηδενισμό της.

Ηλίας Σταμπολιάδης
Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
15/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: